fbpx

Bedankt voor het komen naar DDBF ’23!

Exact een week geleden gingen de deuren van Theater Zuidplein open voor de vierde editie van DDBF, en wat voor editie was dat!

Met Kalpanarts & Mark Haanstra’s Tara opende het BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling Stage met een onroerende synergie tussen basgitaar en Indiase dans en Renaud Garcia-Fons opende de Sena Stage met een adembenemende soloshow, het gaf deze editie een vliegende start!

We hadden dit jaar meer ateliers-in-residence dan ooit op de beneden- en atriumvloer van Theater Zuidplein. Ook de basbioscoop was er weer en onze Talking Bass sessies met op vrijdag Roman Patkoló, Adam Ben Ezra and Renaud Garcia-Fons.

Laura Nygren‘s Show Pony was een echt hoogtepunt tijdens de vrijdag op het 1A First Alternative stage waar ze samen met harpiste Beata Loonstra een sprankelend concert gaf met eigen werk voor zang, harp, contrabas en electronica.Exact een week geleden gingen de deuren van Theater Zuidplein open voor de vierde editie van DDBF, en wat voor editie was dat!

Met Kalpanarts & Mark Haanstra’s Tara opende het BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling Stage met een onroerende synergie tussen basgitaar en Indiase dans en Renaud Garcia-Fons opende de Sena Stage met een adembenemende soloshow, het gaf deze editie een vliegende start!

We hadden dit jaar meer ateliers-in-residence dan ooit op de beneden- en atriumvloer van Theater Zuidplein. Ook de basbioscoop was er weer en onze Talking Bass sessies met op vrijdag Roman Patkoló, Adam Ben Ezra and Renaud Garcia-Fons.

Laura Nygren‘s Show Pony was een echt hoogtepunt tijdens de vrijdag op het 1A First Alternative stage waar ze samen met harpiste Beata Loonstra een sprankelend concert gaf met eigen werk voor zang, harp, contrabas en electronica.

Het eerste orkest ooit op DDBF was ook een hoogtepunt van de vrijdag – Zagreb Soloists ft. Roman Patkoló (contrabas) en Miriam Rodriguez Brüllova (gitaar). Roman en Miriam sprankelde in de Nederlandse premiere van Sylvie Bodorová‘s dubbelconcert voor contrabas als gitaar als even in een aantal virtuose hits voor bas en orkest.

Op de eerste dag van DDBF werd de Sena Stage afgesloten door Adam Ben Ezra met een fenomenaal, emotioneel en indrukwekkende soloset. Op de tweede dag van het festival was Adam gewoon in het publiek te vinden om nog een dag later een impactvol optreden te geven in het tv-programma Podium Klassiek.

Helaas moest festivalheadliner Dominik Wagner zich ziekmelden door een blessure, maar we zijn superblij dat Leon Bosch, internationaal gerenomeerd bassist en dirigent hem graag wilde vervangen, een strijkstok leenende van Stefan Krattenmacher, die dit jaar op onze ateliers in residence aanwezig was. Samen met pianist Reineke Broekhans gaf Leon een diep ontroerende concert op de Sena Stage bestaande uit Negro Spirituals, slechts een paar uur voordat hij de wereld premiere van het stuk Music For Basses (Black Lotus) zou dirigeren.

En dat project is tot op heden een van de meest uitdagende en spannende projecten van het festival – een nieuw opdrachtwerk speciaal voor DDBF geschreven door de jonge stercomponist A. Crespo Barba, een stuk dat geschreven is voor maarliefst 60 (!) contrabasissisten en twee percissionisten. Om zoveel goede musici bij elkaar te brengen om zo’n avontuurlijk stuk uit te voeren hebben we met conservatoria uit heel Europa samengewerkt. Uiteindelijk hebben we 42 studenten uit 18 verschillende landen naar Rotterdam gehaald en 18 studenten van Nederlandse conservatoria om dit stuk uit te voeren onder leiding van Leon Bosch, die samen met de componist de repetities leidde. De premiere vond uiteindelijk plaats op zaterdag de 14e in het atrium van Theater Zuidplein, waar het publiek werd omringd door de bassisten en percussie. Het stuk was opwindend en zeer ontroerende en zeker een hoogtepunt van alle vier edities van DDBF die tot op heden hebben plaatsgevonden!

Op zaterdag de 14e premierde festivaloprichter James Oesi ook zijn nieuwe programma met kamerorkest Kamerata Zuid dat ook nog een andere primeur had: A Rose on A Fence, een nieuw bas concert speciaal geschreven voor James door ‘vriend van het festival’ Derrick Hodge. Bassisten Dario Calderone en Robert Landfermann gaven allebei een spectaculaire soloshow op het 1A First Alternative Stage en Teun Creemers’ Naamu featuring de charismatische en ontzettend getalenteerde balofoon speler Mamadou Diabate sloten samen met hun ontzettend strakke band het festival af op het BPD Bouwfonds Gebiedsonteikkeling Stage.

Op het Sena Stage gaf bassist Brady Watt zijn eerste Europese show en op het einde verwelkomde hij de Nederlandse rapsensatie Typhoon als speciale surprise gast, ze braken de zaal af en warmde deze helemaal op voor de afsluitende act van dit podium, Dirty Loops.

Na een knallende en indrukwekkende show van Dirty Loops, met extra aandacht voor hun bassist Henrik Linder, sloot het festival af met het laatste optreden van DDBF ’23 – de fantastische jonge band NAUSYQA op het 1A First Alternative Stage!

Al met al hebben we twee onvergetelijke festivaldagen gehad en willen we jullie allemaal bedanken voor het samen met ons vieren van de bassist als solist!
Als je er was, spread the word en blijf ons volgen zodat we nog sterker terug kunnen komen voor DDBF ’25!

En laat ons graag weten wat je ervan vond door op deze mail te replyen!

Steun Dutch Double Bass Festival voor een duurzame toekomst!

We krijgen als team veel energie door deze zeer fijne editie van DDBF! Maar we zijn een heel klein team, met zeer grote dromen. En om al die ambities duurzaam waar te blijven maken hebben we – plat gezegd – behoefte aan twee dingen: handjes en geld😎

Daarom hierbij de vraag: heb je zin om mee te helpen in de organisatie (dat kan gaan van marketing tot productie tot fondsenwerving, van groot tot klein) of heb je ideeën over nieuwe geldstromen of heb je zelf bijvoorbeeld een bedrijf en ben je geinteresseerd in sponsoring (financieel or door middel van een barter). Dan gaan we graag met je in gesprek! Mail ons even op info@ddbf.nl!

Volledige line up vierde editie Dutch Double Bass Festival bekend!

Met oa. Dirty Loops, Adam Ben Ezra, James Oesi & Kamerata Zuid, Renaud Garcia-Fons, Brady Watt ‘Bass & Bars’ en Teun Creemers’ Naamu ft. Mamadou Diabate

Rotterdam – De spectaculaire band Dirty Loops, festivaloprichter James Oesi met het kamerorkest Kamerata Zuid (met nieuw opdrachtwerk van componist en bassist Derrick Hodge), Flamenco-bassist Renaud Garcia-Fons, de Amerikaanse hiphop bassist en producer Brady Watt en veel geprezen band Naamu van de Tilburgse Teun Creemers spelen op de vierde editie van Dutch Double Bass Festival. Het enige festival ter wereld waarin de bas in het middelpunt staat is op 13 en 14 oktober van dit jaar in Theater Zuidplein te Rotterdam te zien en horen. Vandaag start de volledige kaartverkoop voor het festival. In totaal treden 18 acts op– van popbands tot klassieke groepen – met de contrabas en basgitaar in de hoofdrol.

Alleen in Nederland te zien!

Dutch Double Bass Festival programmeert een groot aantal acts exclusief voor Nederland en organiseert een aantal unieke samenwerkingen. Zo haalt het festival de band Dirty Loops over, met bassist Hendrik Lindner in de voorhoede al sinds 2008 een fenomeen in de muziekwereld. Hun onnavolgbare mix van disco, soul, jazz, fusion, pop, gospel, funk en electronica zorgt voor ontzettend energieke live optredens. Je kunt ze kennen van hun totaal eigen versies van bijvoorbeeld Baby van Justin Bieber of Rolling in the Deep van Adele of natuurlijk van hun eigen werk. Met op Dutch Double Bass Festival natuurlijk nog meer aandacht voor de glansrol van Lindner in de band.

Tien jaar geleden bracht Adam Ben Ezra zijn iconische ‘Can’t Stop Running’ uit. En die YouTube-release was het begin van zijn sterrenstatus! Met meer dan twintig miljoen views van zijn online video’s is hij één van de invloedrijkste bassisten van deze tijd. “Bringing the double bass out of the shadows” zoals de BBC zegt! Zijn solo-live optredens, waarbij hij meerdere instrumenten bespeelt en elektronica gebruikt, zijn wereldwijd een fenomeen. Dit jaar verschijnt zijn 5e album en viert hij zijn tienjarig jubileum op Dutch Double Bass Festival.

Ook Renaud Garcia-Fons, ook wel de ‘paganini van de contrabas’ genoemd, komt exclusief naar Rotterdam. Hij is wereldberoemd door zijn eigenzinnige uitvoering van flamenco op de contrabas.

Brady Watt is een fenomeen op Instagram en YouTube. Tijdens zijn online serie Bass & Bars speelt hij samen met wereldberoemde rappers als Warren G, Marc Rebillet en Talib Kweli en bereikt hij miljoenen volgers. Met zijn basgitaar en contrabas maakt hij indrukwekkende improvisaties onder en in reactie op de teksten van de rappers.

Festivaloprichter James Oesi gaat de samenwerking aan met het Tilburgse vernieuwende kamerorkest Kamerata Zuid, daarmee  speelt hij uitsluitend muziek van zwarte componisten in speciale arrangementen van Oesi zelf. Denk aan werken van Abdullah Ibrahim, Florence Price, Samuel Coleridge-Taylor en Joseph Bologne. Het hoogtepunt van het programma is de première van een gloednieuw stuk, gecomponeerd door bassist Derrick Hodge.

Klassiek, jazz en funk op één festival

Omdat de bas onmisbaar is in iedere muziekstijl, programmeert Dutch Double Bass Festival dwars door de verschillende stijlen heen. Behalve de bovengenoemde acts is ook te horen en zien:

  • Bassist Teun Creemers, dé specialist in West Afrikaanse muziek, waaraan zijn nieuwste project Naamu helemaal gewijd is. De recensies van zijn plaat zijn zonder uitzondering lovend. Op DDBF is kora-fenomeen Mamadou Diabaté speciale gast.
  • Een symbiose van de basgitaar van Mark Haanstra (oa. Yuri Honing en Ellen ten Dame) en Indiase dans van Indu Panday in het door Kalpanarts gechoreografeerde stuk ‘Tara’!
  • Dominik Wagner’s ambitie is om de contrabas uit de schaduw van de cello te halen. En dat lukt deze jonge Weense bassist heel erg goed. Deze pas 25 jaar oude muzikant speelt als solist over de hele wereld, zowel bij orkesten als in duo’s en solo en won bijna iedere contrabascompetitie die er is. Op DDBF in duo met de Oekraïense pianiste Polina Sasko.
  • De Slovaakse Roman Patkoló won vele toonaangevende concoursen zoals de Johannes Matthias Sperger competitie en de European Prize of Culture en komt naar DDBF met een spectaculair programma met gitarist Miriam Rodriguez Brüllova en het kamerorkest de Zagreb Soloists.
  • “Like Björk on a good day.”- schrijft muziekblog Beatradar over Show Ponyhet alter ego van de Amerikaanse Laura Nygren. De contrabassist, zangeres, elektronische muzikant en producer is een rijzende ster in de Nederlandse pop- en klassieke muziekscene.
  • Dario Calderone is één van de vaandeldragers van de hedendaagse muziek.
  • De invloedrijke Duitse inmprovisatie en jazzbassist Robert Landfermann neemt later dit jaar zijn tweede soloalbum op. Landfermann heeft een indrukwekkende carriere, met samenwerkingen met mensen als John Scofield en Chris Potter en vaste bands met onder andere Pablo Held en hij won oa de. WDR Jazzprijs.
  • DDBF geeft ook de jongste talenten een podium. Van het Codarts Conservatorium te Rotterdam en Conservatorium van Amsterdam spelen meerdere ensembles met hun beste basstudenten.

Vierde editie DDBF: wereldwijd uniek festival

Dutch Double Bass Festival is hét festival dat laat horen waarom de bas zo mooi is. Als enige festival ter wereld geprogrammeerd rondom de bas, van jazz, klassiek tot world en pop. Met bands, orkesten en solisten; met contrabas, basgitaar en viola da gamba. Naast live muziek ook ‘ateliers in residence’ – exposities van instrumentenbouwers, een basbios en een fototentoonstelling van kunstenaar Pim van der Zwaan. Artistiek leider is bassist James Oesi, bekend van onder andere Podium Witteman en Op1: “Zonder dat veel mensen zich het realiseren is de bas een enorm veelzijdig instrument: essentieel als orkestinstrument, krachtig als solist in kamermuziek en onmisbaar in een jazzband. Ik wil de wereld laten zien hoe mooi de bas is; aansprekend voor alle soorten muziekliefhebbers die we met dit festival tot in het hart willen raken.” Op de vorige drie edities van het festival speelde onder andere Dominic Seldis (Concertgebouworkest), de bassisten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, worldbassist Richard Bona en het wereldberoemde jazzduo Dave Holland & John Scofield. Op 13 en 14 oktober aanstaande verwelkomen we 18 acts in Theater Zuidplein te Rotterdam, het prachtige hernieuwde theater dat genomineerd was voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021.