8 & 9 Juni 2019

Lovende recensie in De Bassist

Lees hier de lovende recensie over Dutch Double Bass Festival 2019 in basblad De Bassist.

Dank voor het komen!

Wat was het een mooie tweede editie van Dutch Double Bass Festival! Bijna twee weken na het festival willen kijken we nog met veel plezier terug en willen we jullie ongelovelijk bedanken! Dank aan alle bezoekers voor het komen en het meebrengen van een ontzettend goed humeur. Dank aan alle partners, fondsen en sponsoren van DDBF, zonder jullie bijdrage was dit festival niet mogelijk geweest. En natuurlijk dank aan alle artiesten, medewerkers en vrijwilligers: wat was jullie bijdrage hartverwarmend!

We kijken met veel plezier terug op een aantal historische concerten. Bijvoorbeeld de samenwerking van François Rabbath en het Amsterdams Andalusisch Orkest. Jazz’halo schreef over deze samenwerking: ‘Het resultaat was een klankrijk palet waarin elke muzikant zich kon uitleven. De solo op qanun (een soort citer) en ud waren briljant. François was duidelijk tevreden met wat hij hoorde. Een zalig moment was toen hij elke muzikant persoonlijk kwam toejuichen bij hun solo.’
Voor het eerst in de geschiedenis van het Koninklijk Concertgebouworkest speelde hun bassectie, onder leiding van Dominic Seldis een concert waar de bassectie centraal staat met verschillende gasten uit het orkest. Seldis presenteerde het concert met grote charme en humor en hij gaf alle individuele leden de kans om zichzelf te laten zien door middel van duo’s, trio’s, kwartetten en octetten.
De vooruitstrevende Zweedse jazzbassist Petter Eldh en Britse pianist Kit Downes kennen elkaar uit velen bands, meer speelde nog nooit samen duo. Voor DDBF deden ze dit voor het eerst! Beide musici toverde vernieuwende geluiden uit de bas en piano, die je vaker in de hedendaagse muziek hoort, nu binnen een jazzcontext.

Wij zijn heel trots dat we jullie hebben kunnen laten horen hoe onmisbaar en fundamenteel de bas is voor alle goede muziek! Van jazz tot oude muziek, hedendaagse muziek tot world, met fantastische optredens van onder andere:

De Tilburgse Jazzbassist Eric van der Westen, hij presenteerde zijn nieuwe groep ‘EW5’ bestaande uit de voorhoede van de Nederlandse jazz: Jörg Brinkmann (cello), Joël Botma (trompet), Guido Nijs (tenor sax) en Aron Raams (gitaar). Een kamermuziekachtige jazzgroep met prachtige composities.
De Catalaans-Franse Renaud García-Fons, die wel de ‘Paganini van de contrabas’ wordt genoemd speelde met zijn ‘Revoir Paris’ trio een magisch concert waarin hij Parijs muzikaal tot leven liet komen.
Grammy winnaar Richard Bona betoverde Dutch Double Bass Festival met een eerlijk en intiem concert met zijn Group
Rotterdams bassist Thomas Pol overtuigde met zijn trio met de nieuwe Nederlandse jazznamen Tony Roe en Jamie Peet.

Lees zeker even de hele recensie op de Belgische site Jazz’Halo: ‘De samenstellers van deze tweede editie van het Dutch Double Bass Festival slaagden erin om een gevarieerd en hoogstaand programma aan te bieden. Naast de contrabas was er ook aandacht voor de basgitaar. Alle concerten bijwonen was onmogelijk (sommige vielen trouwens samen) want na een topconcert moet alles wat kunnen bezinken.’

François Rabbath met Amsterdams Andalusisch Orkest en meer nieuwe namen voor Dutch Double Bass Festival 2019!

De legendarische Syrische bassist François Rabbath komt naar Nederland voor de tweede editie van het Dutch Double Bass Festival. Hij gaat, samen met zijn zoon pianist Sylvain Rabbath, eenmalig de samenwerking aan met het Amsterdams Andalusisch Orkest. Deze act is toegevoegd voor de zaterdagavond van het Dutch Double Bass Festival, hét enige muziekfestival ter wereld voor iedere muziekliefhebber met de focus op de contrabas en basgitaar en vindt plaats op 8 en 9 juni 2019 in Rotterdam: Oude Luxor Theater en Villa Thalia. Het programma bestaat uit een uiteenlopend samenstelling van meer dan twaalf (inter)nationale acts met de contrabas en basgitaar in de hoofdrol. Zowel klassieke muziek, jazz, world als crossover is vertegenwoordigd in het programma. Artistiek leider is contrabassist James Oesi! Bekijk de gehele line up in de timetable of koop meteen je tickets.

De legendarische bassist François Rabbath werd in 1931 geboren in Aleppo, Syrië. Op jonge leeftijd begon hij zichzelf bas te leren spelen. Na een korte opleiding aan het Franse Conservatorium begon François zijn leven als beroepsmuzikant als begeleider van onder andere Jacques Brel, Charles Aznavour, Gilbert Becaud en Michel Legrand. In 1963 maakte hij zijn eerste van vele solo albums. Vanaf 1964 begon zijn solo carrière een vlucht te nemen, en dat naast zijn componeerwerk voor film en theater en optredens met bijvoorbeeld Simon and Garfunkel, The Beatles and Moody Blues. Nadat hij Frankrijk en de rest van Europa had veroverd als solist maakte hij in 1975 zijn debuut in het New Yorkse Carnegie Hall met Ornette Coleman. De bassist heeft er mede voor gezorgd dat de contrabas serieus werd genomen als solo instrument, ook introduceerde hij nieuwe revolutionaire technieken voor het gebruik van de linker hand en strijkersarm van de bassist. Voor het Dutch Double Bass Festival gaat Rabbarh exclusief en voor het eerst de samenwerking aan met het Amsterdams Andalusisch Orkest. Dit Orkest is staat voor het muzikaal erfgoed van Andalusië, van traditionele sefardi ladino tot en met arabo andalus en van moderne flamenco tot en met jazz andalus. Jonge Amsterdamse en Marokkaanse musici vormen sinds 2011 dit orkest dat al te horen was in vele theaters in Nederland en Marokko.

Aandacht voor jong talent!
Verder presenteert Dutch Double Bass Festival voor de zondag twee nieuwe optredens: een octet van de beste studenten van het Rotterdamse Codarts Conservatorium spelen een programma met spectaculaire werken en de jonge veelbelovende bassist Cody Takacs, vorige editie één van de hoogtepunten tijdens het festival, speelt een aantal stukken speciaal voor het festival geschreven door compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Richard Bona, Renaud Garcia-Fons, Dominic Seldis presents The Basses of the Koninklijk Concertgebouw Orkest en veel meer op tweede editie DDBF

Baslegendes Richard Bona en Renaud Garcia-Fons komen naar de tweede editie van het Dutch Double Bass Festival. Die vindt plaats op 8 en 9 juni 2019 in Rotterdam: Oude Luxor Theater en Villa Thalia. Het festival rondom de contrabas staat onder artistieke leiding van contrabassist James Oesi. Het programma bestaat uit een uiteenlopend samenstelling van meer dan twaalf (inter)nationale acts met de contrabas en basgitaar in de hoofdrol. Zowel klassieke muziek, jazz als crossover is vertegenwoordigd in het programma. Bekijk de gehele line up in de timetable of koop meteen je tickets.

De in Kameroen geboren bassist Richard Bona (1967) is wereldwijd bekend, door zijn samenwerking met Harry Belefonte, Pat Metheny en John Legend. Van zijn acht albums onder eigen naam werd ‘Tiki’ genomineerd voor een Grammy Award en dat album behaalde in Nederland de hitlijsten. Bona speelt zowel viruoos op basgitaar als contrabas, schrijft zijn eigen stukken en zingt. Op het festival speelt hij met zijn group.

De Catalaans-Franse Renaud García-Fons (1962) wordt wel de ‘Paganini van de contrabas’ genoemd. Hij beschikt over een uitzonderlijke techniek; door middel van strijken en plukken tovert García-Fons fascinerende klanken uit zijn contrabas. Door het toevoegen van een vijfde snaar vergrootte hij bovendien zijn improvisatiemogelijkheden. De klassiek geschoolde contrabassist en componist heeft een stijl ontwikkeld die een smeltkroes vormt van jazz, flamenco, Arabisch/oosterse en mediterrane folklore. Op DDBF speelt hij met zijn ‘Revoir Paris’ trio.

Dominic Seldis (1971) presents: The Basses of the Koninklijk Concertgebouw Orkest. Gezien als het beste orkest van de wereld treedt basaanvoerder Dominic Seldis voor het eerst, en exclusief voor het Dutch Double Bass Festival op met leden van de bassectie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Seldis werd bekend als jurylid van Maestro en speelde als solist met onder andere het Concertgebouw Orkest (als eerste bassist in 125 jaar), Londen Symphony Orchestra, BBC National orchestra of Wales en Philharmonia Orchestra.

Meer dan 12 (inter)nationale basacts: Jimmy Haslip, Rick Stotijn, Omer Avital en meer

Dutch Double Bass Festival biedt een breed aanbod: van klassiek tot jazz en crossover. Op het festival op 8 en 9 juni spelen naast Bona, Garcia-Fons en Seldis een veelvoud aan bassisten met een aantal bijzondere programma’s. Basgitarist Jimmy Haslip (bekend van The Yellowjackets) eert samen met de band van percussionst Jeroen de Rijk basgod Jaco Pastorius. Nederlandse Muziekprijs winnaar Rick Stotijn gaat de samenwerking aan met het gerenommeerde Matangi Quartet. Tilburgs bassist, componist en muzikaal vernieuwer Eric van der Westen presenteert zijn nieuwe groep ‘EW5’ bestaande uit de voorhoede van de jazz. Uit de hedendaagse jazzscene komt de samenwerking van de Zweede bassist Frans Petter Eldh en pianist/organist Kit Downes (GB).

Daarnaast een aantal andere toonaangevende bassisten uit binnen en buitenland. De Israëlische Omer Avital komt met zijn ‘Qantar’ quartet. Festivaloprichter James Oesi speelt met zijn ‘group’ met onder andere David Kweksilber (rieten). Tony Overwater speelt een soloconcert op contrabas en violone.
Rotterdams bastalent Thomas Pol speelt met een nieuw trio met pianist Tony Roe en drummer Jamie Peet. Moderne muziekspecialisten Håkon Thelin (Ensemble Modern) en Nicolas Crosse (Ensemble Intercontemporain) laten de nieuwste muzikale ontwikkelingen horen.

De gerenommeerde basbouwers Rogier Dieges en Jurgen Preyer hebben de twee festivaldagen een atelier in residence waar iedereen alle vragen over de bas kan stellen en instrumenten kan bekijken.