19•20•21 Mei 2017

The Basses of the Rotterdam Philharmonic

Het Rotterdam Philharmonisch behoort tot de wereldtop van de orkesten. Volgens eigen zeggen is het een modern orkest met sterke wortels in de traditie van de klassieke muziek en het temperament van de thuishaven Rotterdam. Volgens kenners onderscheidt het zich door de intensiteit van zijn concerten, de kleurrijke klank en de gedurfde manier waarop het zijn publiek benadert. Tijdens tournees oogst het orkest ook succes in ‘s werelds belangrijkste zalen. Recensenten zijn het erover eens: dit orkest behoort tot de top.

Exclusief voor het Dutch Double Bass Festival speelt de contrabassectie van dit orkest met de Venezolaanse sterbassist Edicson Ruiz.

Op het Dutch Double Bass Festival speelt The Basses of the Rotterdam Philharmonic Invite Edicson Ruiz zaterdag 20 mei om 19.30 uur op Electriciteitsfabriek 1.

Ying Lai Green

De in Engeland geboren bassiste Ying Lai Green is plaatsvervangend aanvoerder van het Rotterdam Philharmonisch en solo bassist van Amsterdam Sinfonietta. Ook wordt ze regelmatig uitgenodigd door kamermuziekfestivals door heel Europa.

Op het Dutch Double Bass Festival speelt Ying Lai Green zaterdag 20 mei om 19.30 uur met de Basses of the Rotterdam Philharmonic invite Edicson Ruiz op Electriciteitsfabriek 1 en op zondag 21 om 12 uur met Gary Karr en het Matangi Quartet op Electriciteitsfabriek 1.

James Oesi

Contrabassist James Oesi (1988) is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma’s – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven – op het Amsterdamse Grachtenfestival, het Bachfestival in Dordrecht, Cityproms Leeuwarden en op festival Wonderfeel. Oesi speelt meerdere keren op NPO Radio 4, NPO Radio 1 en is als solist te gast bij Podium Witteman en Vrije Geluiden. Sinds februari 2016 is James de huismuzikant van het Utrechtse Het Muzieklokaal waar hij regelmatig met andere prominente musici speelt. Daarnaast is James Oesi veelgevraagd als moderne muziek ensemblespeler. Hij treedt op met Asko|Schönberg, Insomnio, Oerknal, Ives Ensemble en Ensemble Modern. Ook speelt hij alle muziek voor de voorstelling Wachten op de Barbaren van Toneelschuur Haarlem. James Oesi is artistiek leider en initiatiefnemer van het Dutch Double Bass Festival.

Op het Dutch Double Bass Festival speelt James Oesi solo op contrabas de muziek van Bach, die hij zelf transcribeerde voor contrabas.

James Oesi speelt op het Dutch Double Bass Festival op zondag 21 mei 10:00 op Electriciteitsfabriek 1.

Quirijn van Regteren Altena

Contrabassist Quirijn van Regteren Altena voelt zich zowel thuis als solist, muzikant in kamermuziekensemble of groot orkest. Als vaste bassist van Asko|Schönberg werkte Quirijn nauw samen met componisten als John Adams, Louis Andriessen en Steve Reich. Ook speelde hij voor het ensemble op elektrische (Zeta) bass. Dat Quirijn veelzijdig is blijkt wel uit het speciale Carte-Blanche programma dat hij voor het Muziekgebouw aan ‘t Ij in Amsterdam uitvoerde waar hij de muziek bij de Chekov film ‘Romance with Double Bass’, waar hij zelf in acteerde, speelde. Ook werkte de bassist samen met de beroemde jazz clarinetist Paquito D’Rivera en het Metropole Orkest. Quirijn is aanvoerder van de bassectie van het Residentie Orkest in Den Haag en hoofddocent contrabas aan de Conservatoria van Den Haag en Utrecht.

Op het Dutch Double Bass Festival primeurt Quirijn zijn Hybrid bass project. Een nieuwe zelfgebouwde akoestische bas met de mogelijkheid deze te verbinden met de grenzeloze wereld van het digitale geluid.

Quirijn van Regteren Altena speelt op het Dutch Double Bass Festival op zaterdag 20 mei 16:30 op Electriciteitsfabriek 1.

Minje Sung

Minje Sung wordt gezien als dé bassist van de nieuwe generatie uit Zuid Korea. Hij begon op zijn elfde bas te spelen bij zijn vader, bassist van de Seoul Philharmonic. In 2005 won Sung een belangrijke Koreaanse muziekcompetitie en het jaar daarna de prestigieuze internationale Mathias Sperger competitie in Duitsland. In 2007 won hij de eerste prijs in de internationale Serge Koussevitzky competitie voor contrabas in Rusland en in 2008 de Kumho prijs voor muzikant van het jaar in Zuid Korea.

Minje Sung speelt op het Dutch Double Bass Festival voor het eerst in Nederland. Hij treedt op met zijn trio!

Mine Sung speelt op het Dutch Double Bass Festival op zaterdag 20 mei om 17:00 op Electriciteitsfabriek 1.

Adam Ben Ezra

De Israëlische contrabassist Adam Ben Ezra (1982) is een ware youtube sensatie door zijn solocontrabasversies van de tune van Seinfield en een versie van Michael Jackson’s Billie Jean, maar ook door zijn eigen composities. Op zijn YouTube kanaal behaalde hij meer dan zeven miljoen hits, waaronder meer dan een miljoen voor zijn eigen stuk ‘Can’t Stop Running’. Met zijn trio speelt hij fusion waarin de contrabas de hoofdrol speelt.

Het Dutch Double Bass Festival haalt Adam Ben Ezra voor de eerste keer in Nederland. Hij speelt zowel met zijn trio, als in solo setting.


Op het Dutch Double Bass Festival speelt Adam Ben Ezra Trio op zaterdag 20 mei om 22.00 uur op Electriciteitsfabriek 1 en zondag 21 mei om 14.00 uur op Electriciteitsfabriek 2 solo.

Wilbert de Joode

Wilbert de Joode (1955) tourt door Nederland omdat hij de Buma Boy Edgarprijs, de belangrijkste Nederlandse jazzprijs, heeft gewonnen. Contrabassist de Joode staat bekend als één van de grote specialisten op het gebied van de collectieve improvisatie en ‘instant composing’, het ter plekke creëren van muziek die nooit eerder heeft geklonken. De Joode is bassist in bekende Nederlandse improvisatie-groepen, zoals het Ab Baars Trio, het Eric Boeren Kwartet, Bik Bent Braam, Trio BraamDeJoodeVatcher en de ensembles van Ig Henneman. Daarnaast speelt hij met prominente buitenlandse musici, waaronder Hamid Drake, Charles Gayle, William Parker, Ken Vandermark en Alexander von Schlippenbach.

Op het Dutch Double Bass Festival geeft Wilbert de Joode hij een uniek soloconcert.

Op het Dutch Double Bass Festival speelt Wilbert de Joode zaterdag 20 mei om 19.00 uur op het 1A First Alternative Stage en om 23.30 uur op het Electriciteitsfabriek 2.

John Patitucci

De Amerikaanse bassist John Patitucci is één van de meest toonaangevende jazzbassisten van dit moment. De muzikant speelt sinds de jaren 80 op ontelbare platen mee, van bijvoorbeeld B.B. King, Bonnie Raitt, George Benson, Was not Was en Natalie Cole. Patitucci werd wereldberoemd als vaste sideman van Chick Corea , ook speelde hij in de bands van onder andere Herbie Hancock, Wayne Shorter en Pat Metheny. Patitucci’s eerste solo album kwam op nummer één in de Billboard Jazz Charts. Ook componeerde en speelde hij diverse stukken met en voor kamerorkesten. Momenteel tourt Patitucci met zijn Children of the Light en Electric Guitar Quartet.

Op het Dutch Double Bass Festival geeft John Patitucci een exclusief soloconcert op contrabas.

John Patitucci speelt op het Dutch Double Bass Festival op zaterdag 20 mei 21:00 op Electriciteitsfabriek 2.

Edicson Ruiz

Edicson Ruiz (Caracas, 1985) begon op zijn elfde bas te spelen. Al snel kwam hij in “El Sistema”, het Venezolaanse nationale jeugd orkest en op zijn vijftiende won hij de International Solo Bass Competition in Indianapolis in Amerika. In 2001 was hij het jongste lid ooit van de orkestacademie van het Berlin Philharmonic, waarna hij, ook als jongste ooit, een vaste positie in het Orkest verwierf. Ruiz is daarnaast een zeer succesvol solist die over de hele wereld speelt.

Op het Dutch Double Bass Festival speelt Edicson Ruiz samen met The Basses of the Rotterdam Philharmonic zaterdag 20 mei om 19.30 uur.

Cody Takács

Cody Takács (1990) speelt sinds zijn tiende contrabas. De Amerikaan studeerde onder andere in Den Haag (waar hij afstudeerde met een 9 met onderscheiding), in Amerika bij basheld Gary Karr, tourde al door China, speelde op de Gaudeamus Muziekweek, Dag in de Branding en Festival voor Nieuwe Muziek. Hij won de eerste prijs en prijs voor best performer in de American Protégé International Music Talent Competition. In 2013 deed hij mee aan de Lucerne Festival Academy onder leiding van Pierre Boulez, afgelopen jaar keerde hij terug naar de Festival Academy. De muzikant speelde al met toonaangevende ensembles als Sinfonia Rotterdam, Ensemble Klang en het Metropole orkest. Hij legt zich toe op het spelen van moderne muziek op de contrabas en werd gevraagd voor zijn solo optredens in onder meer Carnegie GHall (VS.)

Cody Takács speelt op het Dutch Double Bass Festival op zaterdag 20 mei om 21:00 op het 1A First Alternative Stage.

Ernst Glerum

Ernst Glerum is sinds jaar en dag één van de invloedrijkste jazzbassisten van Nederland. In 2009 won hij de Boy Edgarprijs, want de muzikant is al jarenlang een vaste waarde in de jazz en geïmproviseerde scene. Hij werkt(e) met onder anderen Han Bennink, het ICP, Sean Bergin, Theo Loevendie, Hans Dulfer, Lee Konitz, John Zorn en Michiel Borstlap.

Ernst Glerum doet het Dutch Double Bass Festival aan met zijn nieuwste plaat met zijn band Glerum Omnibus met de jonge talenten Timothy Banchet (keys) en Jamie Peet (drums).

Op het Dutch Double Bass Festival speelt Glerum Omnibus zondag om 11.00 uur op Electriciteitsfabriek 2.

Gary Karr

De Amerikaan Gary Karr wordt gezien als één van de beste en invloedrijkste contrabassisten van de twintigste en eenentwintigste eeuw. Hij is de enige bassist met een internationale solocarrière, die begon in 1962 toen hij als solist speelde op tv met het New York Philharmonic onder leiding van Leonard Bernstein. Sindsdien speelt Karr over de hele wereld als solist met de toonaangevende orkesten, voeren zijn platen in grote delen van de wereld de klassieke charts aan en is hij veelvuldig in de media.

Karr komt voor het Dutch Double Bass Festival voor het eerst in jaren en exclusief naar Nederland en zal samen spelen met het Matangi Quartet en collega contrabassist Ying Lai Green.


Gary Karr with the Matangi Quartet en Ying Lai Green spelen op het Dutch Doubkle Bass Festival op zondag 21 mei om 12:30 uur op Electriciteitsfabriek 1.

Matangi Quartet

Het Matangi Quartet werd opgericht in 1999, tijdens de studie van de jonge musici aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Rotterdams Conservatorium. In 2003 voltooide Matangi de tweejarige voltijdopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie onder leiding van Stefan Metz (cellist Orlando Kwartet). In het kader van de academie kreeg het Matangi Quartet les van wereldberoemde musici waaronder de leden van het Amadeus Kwartet. Verder werd het kwartet enkele jaren intensief begeleid door Henk Guittart (altviolist Schönberg Kwartet).

Inmiddels is het Matangi Quartet uitgegroeid tot een vaste speler op de kamermuziekpodia in Nederland en daarbuiten. Met hun gloedvolle spel en vlotte presentatie zijn Maria-Paula, Daniel, Karsten en Arno boegbeelden van een nieuwe generatie klassieke musici. Communicatief, uitdagend en verfrissend veelzijdig zijn veelgebruikte typeringen. Het Matangi Quartet deelde het podium met verschillende klassieke topmusici waaronder Miranda van Kralingen, Tania Kross, Ivo Janssen, Paolo Giacometti, Severin von Eckardstein en Lars Wouters van den Oudenweijer. Ook ontving het kwartet uitnodigingen voor diverse festivals, waaronder het Delft Chamber Music Festival, het Grachtenfestival, het Festival van Aix-en-Provence, het Schleswig-Holstein Musik Festival, Festival van Carthage in Tunesië, de World Expo 2010 in Shanghai, het International Conservatoire Festival in St Petersburg, North Sea Jazz en het Bevrijdingsfestival Utrecht.

In 2002 ontving Matangi de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek. In 2008 won het kwartet de derde prijs op het Internationale Joseph Joachim Kamermuziekconcours in Weimar. Matangi bracht diverse cd’s uit bij Challenge Records International die stuk voor stuk met geweldige kritieken ontvangen werden. De meest recente releases zijn de cd’s ‘Mendelssohn’ (2009), ‘Candybox’ (2010) en ‘Haydn’s Nature’ (2013). Samen met gambist Ralph Rousseau en bassist Hein van de Gein won het Matangi Quartet de Edison Publieksprijs 2009 voor de cd Chansons d’amour (Challenge Records, 2008). Aan de cd Testimoni met Martin Fondse (compositie en vibrandoneon) en Eric Vloeimans (trompet) werd de Edison Jazz 2012 toegekend.

Matangi neemt regelmatig deel aan avontuurlijke crossover-projecten en trad onder meer op met cabaretiers Herman van Veen en Youp van ’t Hek, bandoneonspeler Carel Kraayenhof, jazztrompettist Eric Vloeimans, jazzpianist Michiel Braam, DJ Kypski, jazzvocalisten Mathilde Santing en Renske Taminiau, singer songwriters Lori Lieberman en Tom McRae. Met deze baanbrekende uitstapjes buiten de klassieke muziek slaagt Matangi erin een nieuw publiek warm te maken voor het strijkkwartet. En minstens zo belangrijk: het geeft extra inspiratie om het rijke klassieke repertoire dat in de afgelopen 250 jaar is opgebouwd – van Haydn tot Adès – met nieuw élan tot klinken te brengen. Want in essentie draait het bij het Matangi Quartet slechts om één ding: het voelbaar maken van de energie, passie en opwinding die in alle goede muziek besloten ligt.


Op het Dutch Double Bass Festival speelt het Matangi Quartet met Gary Karr en Ying Lai Green zondag 21 mei om 12.30 uur op Electriciteitsfabriek 1.

Dominic Seldis

Dominic Seldis (1971) werd bekend als jurylid van Maestro en basaanvoerder van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Hij speelde als solist met dat Orkest als eerste bassolist in 125 jaar, en speelde ook solo programma’s met het Londen Symphony Orchestra, BBC National orchestra of Wales en Philharmonia Orchestra.

Voor het Dutch Double Bass Festival primeurt Seldis samen met zijn pianist een programma rondom ‘West side story’.

Op het Dutch Double Bass Festival Dominic Seldis ‘West side story’ speelt op zaterdag 20 May 18.30 uur op Electriciteitsfabriek 2.

Joris Vanvinckenroye

De Belg Joris Vanvinckenroye (1977) laat de bas klinken zoals je hem nog nooit hoorde. Alleen op zijn contrabas en met elektronica neemt hij zichzelf op, legt laag op laag en begeleidt zo zichzelf om te komen tot een vol en harmonieus klankenpallet. In 2000 won hij de Axion Classics Award. In Nederland speelde hij bij Vrije Geluiden.


Op het Dutch Double Bass Festival speelt Joris Vanvinckenroye zaterdag om 17.00 en 23.00 uur op het 1A First Alternative Stage.