8 & 9 Juni 2019

Richard Bona Group

De in Kameroen geboren bassist Richard Bona (1967) is wereldwijd bekend, door zijn samenwerking met Harry Belefonte, Pat Metheny en John Legend. Van zijn acht albums onder eigen naam werd ‘Tiki’ genomineerd voor een GRAMMY® Award en dat album behaalde in Nederland de hitlijsten. Bona speelt zowel virtuoos op basgitaar als contrabas, schrijft zijn eigen stukken en zingt.

Rick Stotijn with Matangi Quartet feat. Marijn van Prooijen

Contrabassist Rick Stotijn (1982) gaat de samenwerking aan met het Matangi Quartet featuring Marijn van Prooijen voor een speciaal concert op het Dutch Double Bass Festival van dit jaar. Stotijn wordt gezien als één van de meest toonaangevende bassisten in de wereld. Hij won verschillende eerste prijzen op muziekcompetities als het Prinses Christina Concours, de Young Music Talent Foundation en in 2013 de hoogste onderscheiding voor een Nederlandse musicus: de Nederlandse Muziekprijs. Als solist speelde hij met onder andere het Residentie Orkest, Gelders Orkest en het Swedish Radio Symphony Orchestra. In 2016 speelde hij de première van het stuk ‘Reports from the the Low Country’ special voor hem an het Nederlands Philharmonisch Orkest geschreven door Martijn Padding.

Samen met het hoog aangeschreven Matangi Quartet (Kersjes van de Groenekan Award, International Joseph Joachim Chamber Music Competition) en bassist en arrangeur Marijn van Prooijen gaat Stotijn een tour de force programma spelen met werken van onder andere Piazolla, briljant gearrangeerd door Marijn van Prooijen.

Omer Avital Qantar

Omer Avital (1971) Qantar is een energieke groep Israëlische jazzmusici die naam maakt in New York via hippe clubs als Smalls. Componist en contrabassist Omer Avital leidt de band met zo’n aanstekelijke enthousiasme dat hij door Downbeat al vergeleken werd met zijn legendarische collega Charles Mingus. Omer Avital verwijst in zijn muziek naar zijn half Joodse en half Arabische afkomst. Het resultaat is een grootstedelijke mengelmoes van culturele invloeden, van oosterse melodieën tot bedwelmende Noord-Afrikaanse woestijnblues.

Tony Overwater

Tony Overwater is een prijswinnende bassist wie door zijn geluid en unieke spel een belangrijke artiest in de Europese muziekwereld is. Hij is een geweldige solo artiest en leider van zijn eigen projecten, maar speelt ook in groepen als het Rembrandt Frerichs trio en het Madar Ensemble. Hij staat bekend om zijn crossovers met Arabische muziek. Overwater startte een muzikale salon met Arabische muziek in Nederland, Salon Joussour, om een brug te slaan tussen musici uit het Midden Oosten en Europa. Tony heeft muziek gemaakt voor vele documentaires, waaronder die voor de Berlin Award winnende documentaire ‘Justice For Sergei’ en ‘Om de Oude Wereldzee’ over politicus Abraham Kuyper. Op Dutch Double Bass Festival speelt hij een soloshow op double bass en violone.

Thomas Pol

De Rotterdamse bassist Thomas Pol (1989) wordt gezien als één van de beste jazzbassisten van de nieuwe generatie. Hij studeerde bij Hein van de Geyn en deed mee aan het gerenommeerde Fulbright uitwisselingsprogramma waardoor hij naast jazz ook klassiek contrabas studeerde. Samen met een aantal Amerikaanse musici maakte hij de debuutplaat ‘Made in America’ en op dit moment is hij docent aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Daarnaast is hij de vaste bassist van Benjamin Herman. Speciaal voor Dutch Double Bass Festival stelt hij een trio samen met Tony Roe (keys) en Jamie Peet (drums).

Renaud Garcia-Fons “Revoir Paris” Trio

De Catalaans-Franse Renaud García-Fons (1962) wordt wel de ‘Paganini van de contrabas’ genoemd. Hij beschikt over een uitzonderlijke techniek; door middel van strijken en plukken tovert García-Fons fascinerende klanken uit zijn contrabas. Door het toevoegen van een vijfde snaar vergrootte hij bovendien zijn improvisatiemogelijkheden. De klassiek geschoolde contrabassist en componist heeft een stijl ontwikkeld die een smeltkroes vormt van jazz, flamenco, Arabisch/oosterse en mediterrane folklore. Op DDBF speelt hij met zijn ‘Revoir Paris’ trio.

Tribute to Jaco Pastorius feat. Jimmy Haslip, Scott Kinsey, Jeroen de Rijk & Yoran Vroom

Nederlands bekendste percussionist Jeroen de Rijk (speelde met oa. Michael Jackson, Bruno Mars en het Metropole Orkest) nodigt voormallig bassist van de jazzfusion groep The Yellowjackets Jimmy Haslip (1951) uit voor een eerbetoon aan Jaco Pastorius. Een van de meest invloedrijke basgitaristen ooit, hij maakte van het instrument een soloinstrument en was bekend van zijn werk met bands als Weather Report, Miles Davis en Joni Mitchell. Met verder Scott Kinsey (toetsen) en Yoran Vroom (drums).

Eric van der Westen 'EW5'

Eric van der Westen (1963) is al meer dan twintig jaar actief als bassist, bandleider, componist en organisator. Zijn muzikale carrière is tot op heden onder te verdelen in drie stromingen. Hij ging van free jazz naar Zuid Afrikaanse jazz naar het heden met repertoire met invloeden uit de elektronica en hip hop. Van der Westen is bekend uit de groepen van Paul van Kemenade, Jeroen van Vliet en de samenwerking met Louis Mhlanga. Op Dutch Double Bass Festival presenteert hij zijn nieuwe groep ‘EW5’ met Jörg Brinkmann (cello), Joël Botma (trompet), Guido Nijs (tenor sax) en Aron Raams (gitaar).

Nicolas Crosse

Nicolas Crosse (1979) uit Frankrijk is specialist op het gebied van muziek uit de twintigste eeuw. Hij is de vaste bassist van het bekende Ensemble Intercontemporain en speelde met orkesten als de Paris Orchestra en Paris Opera. Hij werkte veelvuldig met componist en dirigent Pierre Boulez en maakte toonaangevende opnames van bekende contrabasstukken zoals Sequenza XIVb van Luciano Berio. Bij Dutch Double Bass Festival speelt hij een solo programma op contrabas.

Cody Takács

Cody Takács (1990) speelt sinds zijn tiende contrabas. De Amerikaan studeerde onder andere in Den Haag (waar hij afstudeerde met een 9 met onderscheiding), in Amerika bij basheld Gary Karr, tourde al door China, speelde op de Gaudeamus Muziekweek, Dag in de Branding en Festival voor Nieuwe Muziek. Hij won de eerste prijs en prijs voor best performer in de American Protégé International Music Talent Competition. In 2013 deed hij mee aan de Lucerne Festival Academy onder leiding van Pierre Boulez, afgelopen jaar keerde hij terug naar de Festival Academy. De muzikant speelde al met toonaangevende ensembles als Sinfonia Rotterdam, Ensemble Klang en het Metropole orkest. Hij legt zich toe op het spelen van moderne muziek op de contrabas en werd gevraagd voor zijn solo optredens in onder meer Carnegie GHall (VS.). Vorige editie speelde hij een succesvol concert op DDBF. Nu komt hij terug om een aantal speciaal voor hem geschreven stukken, in samenwerking met de compositieafdeling van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, te spelen. Alleen maar wereldpremières!

François Rabbath met het Amsterdams Andalusisch Orkest feat. Sylvain Rabbath

De legendarische bassist François Rabbath werd in 1931 geboren in Aleppo, Syrië, in een muzikaal gezien bestaande uit 6 jongens en drie meisjes. Op jonge leeftijd begon hij zichzelf bas te leren spelen met behulp van een leerboek van Edouard Nanny die hij verrassend genoeg vond bij een kleermaker.

Na een korte opleiding aan het Franse Conservatorium begon François zijn leven als beroepsmuzikant als begeleider van onder andere Jacques Brel, Charles Aznavour, Gilbert Becaud en Michel Legrand. In 1963 maakte hij zijn eerste van vele solo albums. Ook al werd dit album nooit gepromoot, toch werd de Philips-plaat Bass Ball een van de succesvolste van zijn tijd. Vanaf 1964 begon zijn solo carrière een vlucht te nemen, en dat naast zijn componeerwerk voor film en theater en optredens met bijvoorbeeld Simon and Garfunkel, The Beatles and Moody Blues. Nadat hij Frankrijk en de rest van Europa had veroverd als solist maakte hij in 1975 zijn debuut in het New Yorkse Carnegie Hall met Ornette Coleman. Als een ongelofelijke virtuoos die geen grenzen of labels accepteert kruist de muziek van Rabbath zowel klassieke, jazz als world tradities. De bassist heeft er mede voor gezorgd dat de contrabas serieus werd genomen als solo instrument, ook introduceerde hij nieuwe revolutionaire technieken voor het gebruik van de linker hand en strijkersarm van de bassist.

François’ zoon Sylvain Rabbath (1984) is een gerenommeerde musicus die studeerde aan het National Conservatoire in Paris.

De twee spelen voor Dutch Double Bass Festival exclusief en voor het eerst met het Amsterdams Andalusisch Orkest. Dit Orkest is staat voor het muzikaal erfgoed van Andalusië, van traditionele sefardi ladino tot en met arabo andalus en van moderne flamenco tot en met jazz andalus. Toegewijd aan de Arabo Andalus muziek, de muziek die tussen 9e en 15e eeuw ontstond op het Iberisch schiereiland en verschillende mediterrane landen met elkaar verbindt. Jonge Amsterdamse en Marokkaanse musici vormen sinds 2011 dit orkest dat al te horen was in vele theaters in Nederland en Marokko.

Dominic Seldis presents: The Basses of The Koninklijk Concertgebouw Orkest

Dominic Seldis (1971) presents: The Basses of Koninklijk Concertgebouw Orkest. Gezien als het beste orkest van de wereld treedt basaanvoerder Dominic Seldis voor het eerst, en exclusief voor de Dutch Double Bass Festival op met leden van de bassectie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Seldis werd bekend als jurylid van Maestro en speelde als solist met onder andere het Concertgebouw Orkest (als eerste bassist in 125 jaar), Londen Symphony Orchestra, BBC National orchestra of Wales en Philarmonia Orchestra.

Dominic neemt de volgende bassisten mee van het KCO:

Théotime Voisin (FR) is voormalig basaanvoerde van het Orchestre National du Capitole de Toulouse en sinds since oktober 2016 assistent aanvoerder bij het KCO.

Olivier Thiery (FR) won de derde prijs op de 58e internationale ARD competitie in Munchen. Hij speelt bij het KCO sinds 2008.

Rob Dirksen (NL) is sinds augustus 2002 lid van het KCO en is professor bij het Fontys Conservatorium in Tilburg.

Nicky Schwartz (USA) won een prijs bij de International Society of Bassists en de Stulberg International String Competition. Lid van het Orkest sinds augustus 2013.

Léo Genet (FR) is lid van het KCO sinds augustus 2018. Hij is voormalig basaanvoerder van EUYO en lid van de Orchestre Philharmonique de Radio France.

Georgie Poad (GB) won een prijs bij de International Society of Bassists. Sinds augustus 2007 speelt hij bij het KCO.

Felix Lashmar (DE) is voormalig lid van het Nederlands Philharmonisch Orkest, sinds 2018 speelt hij in het Concertgebouw Orkest.

James Oesi Group

Artistiek leider James Oesi (1988) van het festival stelde, speciaal voor de presentatie van de eerste festivaleditie, een groep samen met drie van zijn favoriete musici: violiste Diamanda Dramm (Kersjesfonds vioolbeurs 2015, Dutch Classical Talent), pianist Helena Basilova (oa. soliste in Concertgebouw en Caregie Hall) en klarinetist David Kweksilber (Asko|schönberg, David Kweksilber Big Band). De groep komt nu voor het eerst naar het reguliere festival met een programma met Bach, Berio, Beethoven en Bloch maar ook the Great American Songbook en Zuid Afrikaanse jazz van Louis Moholo.

Petter Eldh and Kit Downes' FIEND

De Zweedse bassist Petter Eldh (1983) is één van de new kids on the block in de vernieuwende jazz. Hij speelt met iedereen die er toe doet in de moderne jazzwereld, zoals saxofonist Marius Neset, Django Bates en Jameszoo. Speciaal voor Dutch Double Bass Festival neemt hij een andere grote uit de hedendaagse jazz mee: Kit Downes (GB), pianist en organist die onder andere de BBC Jazz Award won.

Håkon Thelin

Håkon Thelin (1976) uit Oslo speelt bij Ensemble Modern, Oslo Sinfionetta en MusikFabrik. In zijn soloprogramma’s, die hij ook op Dutch Double Bass Festival speelt, staat hij bekend om zijn combinatie van folk en moderne muziek en zijn verbluffende en originele gebruik van harmonieën en multiphonics. Hij nam drie soloplaten op, waarvan er één werd genomineerd voor de Spellemannprisen (Noorse Grammy Awards). Thelin geeft les aan de Norwegian Academy of Music in moderne muziek, compositie en improvisatie.

Codarts Double Bass Ensemble

Uit de lessen van Luis Cabrera Martín en Peter Leerdam, 9 zeer getalenteerde studenten van het Rotterdamse Codarts Conservatorium formeren het Codarts Double Bass Ensemble! De studenten spelen zowel in octet als quartet bezetting. Twee werken staan centraal: Puerta al Abismo van Ariël Haberand en Sinfonia Piccola van Bertold Hummel in hun concert ‘8vaBASSA! op zondag de 9e om 11:00.
De studenten zijn:
Catharina Feyen
Kornel Koncos
Sophia Price
Geert Pfeiffer
Konstantinos Sifakis
Krystyna Kulisiewicz
Ivan Cruz
Nils Juijn
João Vargas
Mikel Fernandez (dirigent)